
Na bliskim wschodzie poznali smak idealnie kremowego hummusu
(dostępnego w ofercie sklepu, w różnych wariantach smakowych)
ale o nim opowiemy w kolejnym blogu. Odkryli tam na nowo danie
jakim jest pieczony kalafior z tahini, czy też pyszne,
wypełnione różnorodnym roślinnym farszem fatayery. Największe
jednak wrażenie zrobiła na nich Shakshuka! Pokochali ją do tego
stopnia, że zapragnęli poznać wszystkie jej tajemnice i
odtworzyć to fantastyczne danie w menu ich restauracji... Udali
się więc do najbardziej wiarygodnego źródła wiedzy:
najsłynniejszej na calutkim świecie restauracji serwującej to
danie a tam spotkali jej właściciela samego DR. Shakshukę. Tak
przygotowani zabrali się do pracy i tak powstało danie, które
możecie samodzielnie odtworzyć w domu, dzięki dostępnej w naszej
ofercie bazie, zamkniętej w słoiku :) Powodzenia!
Podawanie i serwowanie szakszuki to kluczowy element, który może podnieść to danie na wyższy poziom. Oto kilka wskazówek, jak najlepiej podać szakszukę, aby zachwycić swoich gości:
Przepis na idealną szakszukę: Bakłażana kroimy w plastry, wlewamy na
patelnie kilka łyżek oliwy i smażymy go na złoty kolor. Otwieramy
słoik Szakszuki Mezze Foods i zawartość wylewamy na patelnię z
bakłażanem. Podgrzewamy, stale, delikatnie mieszając, pilnując by się
nie przypaliła. Gdy szakszuka zacznie smakowicie bulgotać wbijamy do
niej jajko, nie mieszamy, czekamy aż białko się zetnie. Dekorujemy
serem feta i pesto. Posypujemy ziołami: szczypiorem i natką. Chwytamy
wybrane pieczywo w dłoń, zanurzamy w zawartości patelni i cieszymy się
fantastycznym smakiem naszego dania. Bon Apetit!