red cherries on white ceramic bowl

Autor: Grzegorz i Monika Więdłocha | Data: 2024-08-30


Dobrostan zaklęty w słoiku

  Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego potrawy serwowane w Mezze są tak smaczne i pełne egzotycznych przypraw ?  Odpowiedzią jest  ciekawość! Właściciele restauracji oraz szef kuchni Grzegorz, są zapalonymi gastropodróżnikami. Odwiedzili razem  kraje bliskiego wschodu i Afryki Północnej by tam testować, próbować, uczyć się nieznanych w Polsce smaków.

Na bliskim wschodzie poznali smak idealnie kremowego hummusu (dostępnego w ofercie sklepu, w różnych wariantach smakowych) ale o nim opowiemy w kolejnym blogu. Odkryli tam na nowo danie jakim jest pieczony kalafior z tahini, czy też pyszne, wypełnione różnorodnym roślinnym farszem fatayery. Największe jednak wrażenie zrobiła na nich Shakshuka! Pokochali ją do tego stopnia, że zapragnęli poznać wszystkie jej tajemnice i odtworzyć to fantastyczne danie w menu ich restauracji... Udali się więc do najbardziej wiarygodnego źródła wiedzy: najsłynniejszej na calutkim świecie restauracji serwującej to danie a tam spotkali jej właściciela samego DR. Shakshukę. Tak przygotowani zabrali się do pracy i tak powstało danie, które możecie samodzielnie odtworzyć w domu, dzięki dostępnej w naszej ofercie bazie, zamkniętej w słoiku :) Powodzenia!

Media Image
Media Image
Media Image
Media Image
Media Image
Media Image

Shakshuka w stylu "Carmel Market"

brown potato fries on white ceramic bowl

Podawanie i serwowanie szakszuki to kluczowy element, który może podnieść to danie na wyższy poziom. Oto kilka wskazówek, jak najlepiej podać szakszukę, aby zachwycić swoich gości:

1. Wybór Naczyń

2. Dodatki

3. Dekoracja

4. Serwowanie

  1. Na Ciepło: Szakszuka najlepiej smakuje na ciepło, więc podawaj ją od razu po przygotowaniu.
  2. Rodzinny Styl: Podawaj szakszukę w stylu rodzinnym, gdzie każdy może nałożyć sobie porcję bezpośrednio z patelni. To tworzy przyjazną i swobodną atmosferę.
  3. Indywidualne Porcje: Jeśli wolisz bardziej formalne podanie, serwuj szakszukę w indywidualnych naczyniach, co ułatwi kontrolowanie porcji.

Przepis na idealną szakszukę: Bakłażana kroimy w plastry, wlewamy na patelnie kilka łyżek oliwy i smażymy go na złoty kolor. Otwieramy słoik Szakszuki Mezze Foods i zawartość wylewamy na patelnię z bakłażanem. Podgrzewamy, stale, delikatnie mieszając, pilnując by się nie przypaliła. Gdy szakszuka zacznie smakowicie bulgotać wbijamy do niej jajko, nie mieszamy, czekamy aż białko się zetnie. Dekorujemy serem feta i pesto. Posypujemy ziołami: szczypiorem i natką. Chwytamy wybrane pieczywo w dłoń, zanurzamy w zawartości patelni i cieszymy się fantastycznym smakiem naszego dania. Bon Apetit!